SÅ STAUDER OM HØSTEN OG VINTEREN

Ingen grunn til å gå i vinterdvale for oss med hagedilla.

Å så stauder fra frø skremmer mange men det er ikke vanskelig. Staudene bruker lengere tid på etablering enn de travle sommerblomstene så her er det bare å ta vinteren til hjelp.

De fleste frø til stauder og toårige er kuldekimere, dvs. at frøet trenger en kuldeperiode for å få satt i gang spireevnen. Best resultat får man ved å etterligne naturens gang ved å så på høsten eller i vinterhalvåret. Slik plantene selv gjør når de drysser frøene sine. Frøene har godt av å ligge ute om vinteren og bli utsatt for temperatursvingninger. Når våren kommer våkner de til liv etter vinterdvalen og begynner å spire.

Du kan så stauder hele vinteren og frem til mai. Jo tidligere en sår jo kraftigere planter får du første året.

Det samme gjelder for toårige. Første sommeren får de bare bladverk, så kommer blomstene året etter. Heretter sår de seg selv og sørger for at du har mengder med blomster hvert år.

 

Hvordan så om vinteren

Har du en bar jordflekk et sted kan du så i rader her. Slik ser du at det ikke er ugress om våren.

Jeg anbefaler å så i potter eller i isoporkasser med god drenering. Fyll i såjord og gjennomvann jorden, deretter sår du frøene. Hovedreglen sier at frø skal såes i en dybde på 1 -2 ganger frøets diameter. Ørsmå frø til revejeller og valmuer kan du blande i litt fin sand, dryss over jorden og trykk lett.

Sett kassene ut under halvtak eller i et skur el. lign. og hold jorden lett fuktig uten at den mugner. Frøene trenger ikke lys i denne perioden. En gang på våren vil de spire og da skal de ut i lyset. Sett kassene ut i hagen og fortsett å hold jorden fuktig. Tynn ut ved behov. Når plantene er store nok kan de plantes på friland.

Å så sine egne stauder er gøy og så får man så mange planter av hver sort.

 

SORTER JEG VET EGNER SEG TIL VINTERSÅING:

Fioler, Helleborus, Lammeøre, Primula, Geranium, Valmuer, Lobelia, Ringblomster, Ridderspore, Potentilla, Forglemmegei, Stokkroser, Revebjeller, Akeleier, Tusenfryd.

 

SORTER JEG SKAL PRØVE UT I VINTER:

Stjerneskjerm, Solhatt og Hagenellik. 

LYKKE TIL grin